Naturalne i nietypowe olejki – ich działanie kosmetyczne zaskakuje
by VIERGE
| 13 wyświetleń

Olejki kosmetyczne do ciała, twarzy i włosów pokochał cały świat. Jeśli jesteś fanką naturalnej pielęgnacji i uwielbiasz olejek arganowy, makadamia czy jojoba wiedz, że natura to niewyczerpane źródło inspiracji. Wciąż – do spółki z kosmetycznym przemysłem – zaskakuje nas nowymi pomysłami i coraz to oryginalniejszymi naturalnymi olejkami. Szukasz czegoś nowego, zaskakującego i w pełni naturalnego? Co powiesz na olejki o niezwykłych nazwach i jeszcze bardziej niezwykłych właściwościach? Będą doskonałe w połączeniu z prestiżowym olejkiem arganowym czy rycynowym. Czy wiedziałaś, że istnieje nawet olej z brokuła czy baobabu? Poznaj ich kosmetyczne właściwości.

Naturalne, oryginalne olejki kosmetyczne

OLEJ BROKUŁOWY

Powstaje z tłoczenia na zimno ziaren, nie zaś całych brokułów. Miewa lekko zielonkawą barwę i delikatny aromat brokułowy. Nietypowy jest jednak nie tylko jego kolor i zapach, ale też budowa chemiczna. W składzie oleju brokułowego znajduje się m.in. duża ilość jednonienasyconego kwasu erukowego z grupy omega-9, który ze względu na swoje długie łańcuchy jest doskonałą okluzją: tworzy na włosach mikroskopijną powłokę, taką, jaką potrafią stworzyć na nich silikony – jednak otoczka z olejku brokułowego jest bezpieczna i w pełni naturalna. Włosy są bardziej błyszczące, śliskie i gładkie, a jednocześnie dogłębnie odżywione.
Olej brokułowy idealnie sprawdzi się na włosach, którym brakuje gładkości i blasku, ale równie dobrze będzie regenerował włosy suche, sztywne, cienkie delikatne, bez objętości.
Uważać na niego muszą niestety blondynki, bo ma ciemny, zielonkawy kolor.
Olej brokułowy jest doskonały do pielęgnacji skóry dojrzałej, z pierwszymi zmarszczkami lub narażonej na zanieczyszczenia powietrza (świetnie chroni przed toksynami i smogiem). Możesz używać go do pielęgnacji całego ciała, dłoni, a także wyjątkowo suchych miejsc, czyli: łokci, kolan czy skórek przy paznokciach.

OLEJ Z BAOBABU

Bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, idealnie sprawdza się w pielęgnacji włosów określanych jako “normalne”. Intensyfikuje połysk, domyka łuski włosów, wygładza i chroni przed czynnikami zewnętrznymi oraz utratą nawilżenia.
Olej z baobabu pasuje też do skóry wymagającej ujędrnienia, z oznakami starzenia się. Jest niezastąpiony w walce z rozstępami i cellulitem – najlepiej zmieszać go wówczas z olejkiem awokado lub arganowym.
Olej z nasion największych drzew świata zawiera znaczne ilości NNKT (kwas omega-3,6,9), witaminy A, B, E, D, F i cenne dla skóry karoteny. Posiada silne działanie nawilżające, łagodzące oraz przyspiesza gojenie. Działa antyseptycznie, odkaża i przyspiesza gojenie ran. Olej z baobabu spłyca i wygładza głębokie zmarszczki. Doskonały do walki z rozstępami i cellulitem oraz do cery zniszczonej, suchej, wrażliwej i skłonnej do wyprysków.

OLEJ PRACAXI

Egzotyczny olej o trudnej do odczytania nazwie. Wymawia się go [prikaksi] i stosuje przede wszystkim do pielęgnacji włosów, oraz do walki z niedoskonałosciami skóry.
Bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, idealnie sprawdza się w pielęgnacji średnioporowatych włosów. Nadaje połysk, doskonale wygładza, domyka łuski, chroni przed toksynami i słońcem oraz przed utratą wody czy koloru. Ma właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, więc doskonale sprawdza się pielęgnacji cery z niedoskonałościami. Jego działanie okaże się pomocne w walce z bliznami, rozstępami i przebarwieniami.

OLEJ INCA INCHI

Uelastycznia skórę redukując zmarszczki i kurze łapki wokół oczu. Ma właściwości silnie ochronne spowalnia procesy starzenia skóry, poprawiając jej wygląd i napięcie. Olejek Inca Inchi jest jednocześnie bardzo delikatny Przeznaczony dla skóry suchej, wrażliwej, alergicznej i atopowej oraz skóry dzieci.
Otrzymywany z orzechów rośliny Sacha Inchi rosnącej w Peru. Ten olejek to bogactwo kwasów tłuszczowych, takich jak kwas omega-3,6,9, a także witaminy A i E. Redukuje zmarszczki oraz kurze łapki wokół oczu, dba o napięcie i elastyczność naskórka. Przyspiesza znikanie rozstępów i cellulitu. Może być stosowany jako serum na wypadające włosy, krem pod oczy, reduktor blizn i przebarwień lub filtr UV. W przypadku chorób skóry, takich jak: egzema, łuszczyca, atopowe zapalenie czy trądzik, olej powinien być stosowany po uprzedniej konsultacji z dermatologiem.

OLEJ LAUROWY

Olej laurowy wytłacza się z wawrzynu szlachetnego. Ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dba o ochronny płaszcz hydrolipidowy skóry, wspiera jego odbudowę. Skuteczny w leczeniu łupieżu, wypadaniu włosów i wszelkich chorobach skóry głowy.
Olej laurowy nadaje się głównie do cery zniszczonej, suchej, wrażliwej, i skłonnej do wyprysków. Ma nietypowy skład głównie ze względu na obecność chlorofilu. Olej laurowy to również bardzo silne przeciwutleniacze, NNKT oraz olejki eteryczne. Ważne jest jego działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Olejek łagodzi dolegliwości dermatologiczne, a ponadto jako jeden z nielicznych olej laurowy pomaga w walce z chorobami grzybiczymi, łuszczycą, czy egzemą. Doskonały do cery zniszczonej, suchej, wrażliwej, i skłonnej do wyprysków.

OLEJ MORINGA

Olejek tłoczony na zimno z nasion drzewa moringa, które rośnie w Indiach. Zawiera NNKT, przede wszystkim kwas oleinowy, omega – 3,6,9 oraz witaminy E i A. Olej moringa ma działanie przeciwstarzeniowe, doskonale nawilża, świetnie oczyszcza pory, ładnie rozświetla cerę i poprawia jej koloryt. Nadaje się też do pielęgnacji włosów zniszczonych, suchych i osłabionych. Olejek moringa normalizuje ponadto wydzielanie sebum i zapobiega powstawaniu zaskórników i pryszczy. Doskonały do każdego rodzaju cery.

OLEJ MARULA

Olej z nasion owoców drzewa marula pochodzi najczęściej z dzikich upraw. Zawiera znaczne ilości NNKT oraz witaminy C, E i cenne, odmładzające skórę i włosy flawonoidy. Bardzo dobrze się wchłania i dostosowuje do rodzaju skóry. Delikatnie nawilża skórę suchą oraz kontroluje sebum w przypadku skóry tłustej.
Poprawia jej elastyczność, redukuje zmiany trądzikowe, zwalcza blizny i przebarwienia. Spłyca i wygładza głębokie zmarszczki.
Olejek marula jest doskonałym remedium na skórne problemy: redukuje zmiany trądzikowe, blizny i przebarwienia. Idealnie nadaje się do masażu jako kuracja na rozstępy i cellulit. Spłyca i wygładza nawet głębokie zmarszczki. Najlepiej działa zmieszany z naturalnym, kosmetycznym olejkiem arganowym.

OLEJ NEEM

Neem to niezwykły olej, tłoczony z nasion drzewa miodli indyjskiej i powszechnie stosowany w wielu preparatach ajurwedy – czyli medycynie naturalnej krajów orientu. Zawiera on znaczne ilości NNKT oraz witaminy C i E. Ze względu na działanie antybakteryjne, przeciwwrzodowe i łagodzące, jest często stosowany przy egzemach, łuszczycy, łupieżu oraz stanach zapalnych. Neem to olej wszechstronny i silnym działaniu; sprawdzi się w pielęgnacji paznokci i włosów, a ponadto jest idealny do cery zniszczonej, suchej i skłonnej do wyprysków.
Olejek z drzewa neem reguluje pracę gruczołów łojowych, a także zmniejsza ilość wydzielanego sebum, likwiduje pryszcze. Ponieważ działa silnie na skórę, nie należy stosować go do pielęgnacji skóry dziecka i kobiet w ciąży.

OLEJ PERILLA Z PACHNOTKI

Olejek z pachnotki określany jest mianem olejku-lekarza do spraw skórnych. Podnosi on bowiem odporność na zakażenia, nasila regenerację nabłonków i tkanki łącznej. Intensywnie hamuje rozwój trądziku młodzieńczego. Zwiększa jędrność skóry i zwalcza zmarszczki.
Olej perilla z pachnotki zawiera kwasy tłuszczowe omega 3,6,9. Działa hamująco na rozwój trądziku młodzieńczego. W jego skład wchodzą cenny kwasy tłuszczowe ALA i LA, które działają przeciwalergicznie i przeciwzapalnie. Olejek jest bardzo skuteczny w łagodzeniu dolegliwości skórnych, oparzeń, odmrożeń. Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, a ponadto wspomaga wytwarzanie kolagenu i elastyny, zwiększając jędrność skóry.

OLEJ TAMANU

Olej tamanu (foraha) otrzymany jest poprzez tłoczenie na zimno pestek z dojrzałych owoców drzewa tamanu z Tahiti. Obfituje w cenne fitosterole (sterole roślinne o działaniu antyrodnikowym), 70% NNKT, przeciwbakteryjny kwas kalofillowy i kallofilloidynę. Olej tamanu bardzo intensywnie regeneruję skórę, redukuję blizny i zapobiega rozstępom. Poprawia też napięcie skóry i spłyca zmarszczki. Polecany szczególnie dla cery mieszanej, tłustej i trądzikowej.
Tamanu to dość tłusty olej o bardzo intensywnym zapachu i ciemnozielonym zabarwieniu, o cennych właściwościach przeciwzapalnych, antybakteryjnych, antywirusowych, przeciwgrzybicznych, przeciwreumatycznych. Tamanu pobudzających regenerację tkanek, ma zastosowanie jako dodatek w pielęgnacji przy ropiejących i zainfekowanych ranach przy trądziku i zanieczyszczonej skórze. Zapobiega tworzeniu się nowych krostek i zaskórników. Polecany dla cery mieszanej, tłustej i trądzikowej.

OLEJEK CHAULMOOGRA

Bardzo egzotyczny i rzadko spotykany olej, który swoje wyjątkowe działanie zawdzięcza właściwościom lipolitycznym (redukowanie miejscowego nadmiaru tkanki tłuszczowej, połączonego z regeneracją i poprawą elastyczności skóry), olej pomaga zatem redukcji cellulitu. Jest on idealny również do opalania. Olejek chaulmoogra stymuluje syntezę melaniny co sprawia, że opalenizna jest bardziej jednolita i trwalsza, bez przebarwień i nierówno rozłożonej na skórze pigmentacji. Regularnie stosowany olejek chaulmoogra
sprawi, że skóra staje się jędrna, promienna i pełna blasku.
Idealny na atopowe zapalenie skóry, trądzik, przebarwienia pigmentacyjne, cellulit, brak jędrności skóry. Do pielęgnacji skóry, która jest sucha, wrażliwa, alergiczna, wymagająca, trądzikowa.