Olej arganowy spożywczy i kosmetyczny – właściwości
by VIERGE
| 15 wyświetleń

Branża kulinarna ceni go ze względu na wyjątkowy smak i prozdrowotne właściwości, a branża kosmetyczna – za zbawienny wpływ na skórę. Jakie właściwości ma olej arganowy spożywczy i kosmetyczny?

Istnieją dwa rodzaje oleju arganowego: spożywczy i kosmetyczny. Olej arganowy spożywczy wytwarza się z prażonych nasion drzewa arganowego, a także charakteryzuje się ciemnozłotym kolorem oraz oryginalnym orzechowym smakiem i aromatem. Olej arganowy kosmetyczny tłoczy się z nieprażonych nasion oraz jest znacznie jaśniejszy niż ten przeznaczony do jedzenia i ma lekko kwaskowy zapach.

Olej arganowy spożywczy – właściwości:

  • Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają rozwojowi kamicy żółciowej i zmniejszają ryzyko rozwoju choroby wrzodowej. Obniżają poziom „złego” i podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu, więc zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób, na przykład miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej i zakrzepicy.
  • Zawiera kwasy wielonienasycone, które wykazują działanie przeciwzapalne, dlatego olej arganowy można podawać osobom przewlekle chorym – na przykład na chorobę Alzheimera, Parkinsona, reumatyczne schorzenia stawów, cukrzycę i stwardnienie rozsiane.
  • Zawiera substancje o działaniu antyoksydacyjnym, to znaczy witaminę E i inne przeciwutleniacze, które zabezpieczają organizm przed działaniem wolnych rodników i mogą go uchronić przed rozwojem chorób nowotworowych. Ponadto są pomocne w profilaktyce chorób serca, zwłaszcza choroby wieńcowej.

Olej arganowy kosmetyczny – właściwości:

  • Pielęgnuje skórę dojrzałą: antyoksydanty, w tym witamina E, przeciwdziałają procesom starzenia się skóry, więc zapobiegają pojawianiu się zmarszczek i spłycają te istniejące.
    Chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak słońce czy wiatr, dlatego sprawdzi się u kobiet o skórze suchej, wrażliwej, skłonnej do podrażnień i uczuleń oraz zmagającej się z takimi chorobami skóry jak łuszczyca czy egzema.
  • Pozwala kontrolować wydzielanie sebum, więc wykorzystuje się go do walki z trądzikiem.
  • Zmniejsza blizny pooperacyjne i rozstępy oraz poprawia elastyczność skóry.
  • Wcierany w skórę głowy pomaga zwalczyć łupież i wzmacnia cebulki włosowe, a wcierany w końcówki włosów – regeneruje je.
  • Poprawia kondycję paznokci.