Czy próbowałaś naleśników z kwiatów czarnego bzu, sałatki z kwiatów nasturcji lub deseru z kwiatów bratka? Poznaj inne jadalne kwiaty i potrawy, jakie możesz przygotować z kwiatów.
Jadalne kwiaty
Jadalne kwiaty dodane do wypieków, sałatek i deserów nie tylko je przystroją, lecz także dodadzą im wyjątkowego smaku. Warto pamiętać, że jadalne kwiaty są często źródłem wielu witamin.
Jadalne kwiaty i potrawy z kwiatów – lista:
- Kwiaty stokrotek pospolitych stanowią idealny dodatek do sałatek. Małe kwiatki dodaje się w całości, z dużych obrywa się same płatki. Stokrotkami można także ozdabiać torty i słodkie desery.
- Kwiaty mniszka lekarskiego mają miodowy smak, jeżeli zrywane są wcześnie. Można je dodawać do sałatek lub robić z nich syropy i nalewki. Mniszek lekarski bywa błędnie utożsamiany z mleczem.
- Kwiaty bratka ogrodowego mają łagodny smak, dzięki czemu są doskonałym dodatkiem do sałatek i serów. Ponadto często wykorzystuje się je do dekoracji ciast i tortów.
- Kwiaty nagietka lekarskiego – ze względu na pomarańczowozłocistą barwę – stosuje się do barwienia ryżu, masła i serów. Są dodawane do sałatek, zup i sosów.
- Niebieskie kwiaty ogórecznika lekarskiego nadają się zarówno do sałatek, jak i do kandyzowania. Są wykorzystywane jako dodatek do deserów. Często widuje się je zamrożone w kostkach lodu.
- Kwiaty cukinii mogą być smażone. Wystarczy zanurzyć je w roztrzepanym białku jajka, obtoczyć w bułce tartej i parmezanie oraz usmażyć.
- Kwiaty nasturcji większej w smaku przypominają rzeżuchę. Uchodzą za doskonałą roślinę sałatkową.
- Kwiaty lawendy wąskolistnej nadadzą aromat owocowym wypiekom i kruchym ciasteczkom.
Kwiaty trujące
Jeżeli mamy najmniejsze wątpliwości, czy kwiaty, które chcemy zjeść, na pewno są jadalne, powinnyśmy ich sobie odmówić. Lista trujących kwiatów jest długa; znajdują się na niej między innymi:
- azalie,
- chryzantemy,
- hortensje,
- konwalie,
- oleandry,
- różaneczniki,
- groszek pachnący.
Trujące stają się każde kwiaty opryskane jakimkolwiek środkiem ochrony roślin i pochodzące z kwiaciarni. Jeżeli cierpisz na astmę, alergię lub katar sienny, do jedzenia kwiatów powinnaś podchodzić ostrożnie.