Jakie właściwości pielęgnacyjne mają produkty pszczele?
by VIERGE

propolis.jpg

Produkty pszczele to popularne i cenne składniki kosmetyków. Dowiedz się, jakie właściwości i zastosowanie pielęgnacyjne ma propolis, mleczko pszczele, wosk pszczeli i pyłek kwiatowy.

Produkty pszczele w pielęgnacji

Miód ma właściwości bakteriobójcze, zmniejsza ryzyko powstania bliznowców i przyspiesza gojenie się ran, dlatego jest wykorzystywany w leczeniu trądziku i innych zmian skórnych.

Pszczoły wytwarzają nie tylko miód, lecz także inne produkty pszczele. Propolis, mleczko pszczele, wosk pszczeli i pyłek kwiatowy (pierzga) od wieków wykorzystuje się do produkcji kosmetyków. Są bogate w witaminy i minerały, dlatego dodaje się je do kremów, maści i maseczek. Jakie właściwości i zastosowanie pielęgnacyjne mają produkty pszczele?

Propolis – właściwości i zastosowanie

Pszczoły wytwarzają propolis z żywicy pąków drzew. Propolis sprawdzi się w pielęgnacji skóry problematycznej, zanieczyszczonej i tłustej. Działa antybakteryjne i regeneruje naskórek. Propolis zawiera witaminy A, E i F, które pozwalają utrzymać skórę w dobrej kondycji. Ponadto regeneruje skórę głowy i nawilża włosy, dlatego stanowi popularny składnik szamponów.

Mleczko pszczele – właściwości i zastosowanie

Mleczko pszczele ma wysokie właściwości odżywcze. Koi podrażnioną skórę i odbudowuje naskórek. Ponadto mleczko pszczele zawiera dużo makro- i mikroelementów takich jak miedź, magnez, potas, fosfor, żelazo, siarka, mangan, nikiel, kobalt, krzem, chlor, bizmut i arsen. Dzięki wysokiej zawartości witamin i aminokwasów jest nazywane eliksirem młodości.

Wosk pszczeli – właściwości i zastosowanie

Wosk pszczeli zawiera karotenoidy i nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym działa natłuszczająco, nawilżająco i ochronnie. Jest wykorzystywany do produkcji kremów i mydeł, a jako składnik emulsji pełni funkcję stabilizatora.

Pyłek kwiatowy – właściwości i zastosowanie

Pierzga to utrwalony pyłek kwiatowy. Swoje właściwości odżywcze i odmładzające zawdzięcza wysokiej zawartości witamin i mikroelementów takich jak witamina A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, biotyna, kwas foliowy i pantotenowy oraz potas, fosfor, wapń i magnez.