Sok z marchwi i jego właściwości
Jest zdrowa, pyszna, łatwo dostępna i stosunkowo tania. Na jej bazie można przygotować smaczne soki, które są lepiej przyswajane przez organizm niż surowe warzywo. Jakie inne właściwości ma sok z marchwi? Jak zrobić sok z marchwi?
Sok z marchwi – właściwości:
- Przeciwdziała rakowi – wraz z jabłkiem jest wykorzystywana jako baza soku w popularnej diecie antyrakowej – diecie Gersona.
- Zmniejsza ryzyko chorób serca i zawałów poprzez obniżenie poziomu stresu i cholesterolu. To efekt zawartych w marchwi antyoksydantów.
- Poprawia wzrok. Marchew jest bogata w beta-karoten, luteinę, witaminę A i zeaksantynę, które są wykorzystywane w leczeniu chorób i dolegliwości oczu. Podczas gdy łatwo przedawkować syntetyczną witaminę A, nie sposób przedawkować jej naturalnego źródła, jakim właśnie jest marchew.
- Redukuje stany zapalne i zaczerwienienia skóry, dlatego sok z marchwi jest pomocny w leczeniu problemów dermatologicznych.
- Chroni wątrobę, ponieważ rozkłada nagromadzone w niej toksyny.
- Wspomaga odchudzanie poprzez przyspieszenia trawienia pokarmów.
- Poprawia wygląd skóry. Marchew czyni skórę promienną, napiętą i gładką oraz przyspiesza opalanie.
Czy od soku z marchwi skóra może zrobić się pomarańczowa lub żółta?
Spożywanie dużej ilości marchwi lub soku z marchwi może zabarwić skórę na żółto lub pomarańczowo, nie jest to jednak skutkiem zawartego w marchwi barwnika. Słuszna dawka soku pobudza wątrobę do uwolnienia do obiegu krwi zaległych toksyn. Jeżeli jest ich bardzo dużo, same nerki nie są w stanie ich usunąć z organizmu, dlatego ich pracę wspomaga skóra. Toksyny przez nią wydalane powodują zmianę jej koloru, dzięki czemu organizm się oczyszcza. Jest to zjawisko przejściowe.
Jak zrobić sok z marchwi?
- Aby sok z marchwi miał możliwie najwięcej dobroczynnych właściwości, należy kupować marchew ze sprawdzonego źródła – dzięki temu unikniemy toksycznych substancji i konieczności obierania jej. Dlaczego nie należy obierać marchwi? Ponieważ właśnie w skórce kryje się moc składników odżywczych. Nie zapomnij umyć warzywa – na przykład przy pomocy twardej szczotki.
- Wyciskaj sok z marchwi w wolnoobrotowej wyciskarce, co pomoże Ci uzyskać pełnowartościowy sok. Szybkoobrotowe, ścierające i niszczące enzymy sokowirówki nie mogą się z nimi równać.
- Pij sok niedługo po wyciśnięciu, żeby uniknąć utlenienia się składników odżywczych.
- Możesz wzbogacić sok z marchwi o jabłko i korzeń imbiru.