Właściwości serum
by VIERGE

serum.jpg

Serum działa mocniej niż krem, ale ma lżejszą konsystencję. Aktywne serum należy stosować najwyżej kilka tygodni, aby wspomóc skórę lub włosy w walce ze zniszczeniami, suchością lub postępującym starzeniem się. Dowiedz się, jakie właściwości ma serum oraz jak je wybrać i stosować.

Właściwości serum

Serum to kosmetyk pielęgnacyjny do skóry lub włosów. Zawiera większą koncentrację składników niż krem, dlatego daje szybkie i zauważalne efekty, co ułatwia pielęgnację. Aby nie przyzwyczajać skóry lub włosów do tak mocnego stężenia składników, nie należy stosować go stale. Serum ma stężoną konsystencję żelową lub aksamitną. Nie zawiera filtrów przeciwsłonecznych, dlatego gdy go używasz, pamiętaj, aby chronić skórę kremem z filtrem UV.

Jak stosować serum?

Serum można stosować na dwa sposoby i oba są prawidłowe. To, który zastosujesz, zależy od potrzeb Twojej skóry. Według pierwszej teorii serum jest dodatkiem do codziennej pielęgnacji, po który należy sięgnąć, gdy pojawi się lub nasili problem skóry bądź włosów. Wtedy serum powinno być stosowane rano i/lub wieczorem jako baza pod krem. Między aplikacją kosmetyków należy zachować 10-minutowy odstęp.

Zwolennicy drugiej teorii są zdania, że serum stosuje się przy problematycznej skórze w zastępstwie kremu. W tym przypadku po serum sięga się rano i wieczorem.

Jak wybrać serum?

Dobór serum należy uzależnić od potrzeb skóry. Niektóre sera wspomagają regenerację skóry, inne mają właściwości antyoksydacyjne, rozjaśniające, przeciwzmarszczkowe lub intensywnie nawilżające.

Równie istotny jest wybór opakowania. Zdecyduj się na takie, które umożliwia aplikację serum bezpośrednio na skórę. Dzięki temu preparat pozostanie dłużej świeży, a co za tym idzie – skuteczny. Serum można przechowywać w lodówce, jeżeli nie ma ku temu przeciwwskazań ze strony producenta.

Kiedy nie można stosować serum?

Nie należy sięgać po serum w razie podrażnionej skóry, także w wyniku zabiegów kosmetycznych. Innym przeciwwskazaniem do jego użycia jest alergia na któryś ze składników.